Zeloot – Mini Monografie


Image (cover front & back) Zeloot

Mini Monografie Zonder Poespas
Text (in Dutch) Harmen Liemburg for Items 10/2010

De serie publicaties van Michel Lagarde is bescheiden van omvang en richt zich voornamelijk op het werk van illustratoren. Het werk van Zeloot (Eline van Dam, eerder besproken in Items 2/2007), valt zeker onder die noemer, maar raakt door haar vorm en funktie tevens aan grafisch ontwerpen en (voortaan probeer ik het ouderwetse woord grafiek te vermijden) print. Tussen 2004 en 2008 was Zeloot mede-organisator van het Haagse Helbaard, een podium voor experimentele muziek, filmvoorstellingen, exposities en parties waarvoor ze vele ontwerpen maakte, die door haar zelf in zeefdruk werden uitgevoerd.

Het is een grillige en soms grimmige wereld, waar poezie en geweld, horror en humor hand in hand gaan. Mede geïnspireerd door de inmiddels klassieke psychedelische affiches uit de 60ies, is haar handgetekende, vaak moeilijk leesbare typografie volledig in de tekening geïntegreerd. Net als de aktiviteiten die er mee worden aangekondigd, moet de kijker zelf óók moeite doen, en overstijgt de mededeling haar praktische doen: het wordt grafische kunst. Archivering en zelfpromotie staan in de wereld van Zeloot niet voorop, en in dat licht is het verschijnen van dit kleine boekje als aanvulling op de weinige beschikbare documentatie een sympathieke stap in de goede richting. Haar gedetailleerde hand van tekenen, bizarre fantasie en uitzonderlijke gevoel voor kleurmenging verdienen echter véél meer ruimte.

Zeloot
Paperback, 64 pp
Afbeeldingen in kleur, Frans- en Engelstalig
Formaat 11,5 x 16 cm
Michel Lagarde, 2010
ISBN 978-2-916421-24-7
8,- Euro

Portfolio article Zeloot
Download Pdf from Items 2/2007

November 1st, 2010
, Posted in Book Reviews