Levensgevaarlijk, Maar Supercool

Levensgevaarlijk, maar supercool
Text (in Dutch) Harmen Liemburg for Items 4/2010

Naast het in Nederland vanzelfsprekende gebruik van het rijwiel voor het dagelijkse woon-/ werkverkeer en recreatie, zijn fietsen wereldwijd ook het onderwerp geworden van verschillende subculturen. In wereldsteden als New York en San Francisco waar het gebruik van de fiets voorheen was voorbehouden aan bikemessengers en andere extreme diehard-figuren, is het berijden ervan een statement tégen de mainstream van de benzine consumerende massa.

Velo laat een verzameling fietsen en fietsers zien die een tandje verder gaan, zoals tallbikes, aan elkaar gelaste frames waardoor de berijder als een circusacrobaat absurd hoog op het zadel zit; BMX stereosystems voor het houden van spontane straatfeesten in de New Yorkse wijk Queens; een Chinese vrachtfiets uitgerust als one man camper voor een louterend verblijf in de wildernis en andere extravaganza. Het is een entertainende en vrolijke, maar ook arbitraire verzameling geworden, die waarschijnlijk tot stand is gekomen zoals zoveel van dit soort boekwerken. Het is maar net wie er op tijd voor de sluitingsdatum reageerde. De lezer, of beter, de plaatjeskijker is er wel een uurtje mee zoet, maar helaas onbreekt het aan enige vorm van duiding waardoor Velo niet meer is dan een in boekvorm gepresenteerd koffietafelmagazine.

Nee, dan Mediamatic, dat vanuit de huidige standplaats Bank de vinger méér dan ooit aan de pols van de tijd heeft, en nu de tentoonstelling Sur Place presenteert rond een onderwerp waar techniek, sport, design, lifestyle en straatcultuur bij elkaar komen. We hebben het dan het niet over opoe-modellen, yuppie-kinderbakken en andere ‘urban’ verschijningsvormen van het rijwiel, maar over de fixed gear bike, of beter: de fixie. Iedereen die met fietskoeriers werkt heeft zich al eens verbaasd over deze extreem uitgeklede fietsjes met racestuur en één vaste versnelling, uitgerust met één rem of helemaal zonder. Supercool, maar levensgevaarlijk in het verkeer denken de meesten. Kwestie van ver vooruitkijken en tactisch fietsen volgens de berijders, wier aantal de afgelopen jaren enorm is toegenomen.

Mediamatic Bank maakte van haar tentoonstellingsruimte een tijdelijke indoor vélodrome (wielerbaan, de omgeving waar dit type fiets oorspronkelijk voor werd ontwikkeld) waar bezoekers zich kunnen uitleven met het daar aanwezige of zelf meegebrachte materiaal. Daarnaast is er een bonte verzameling fixies te bewonderen, zijn er films te zien en worden er feestjes en events rond het thema georganiseerd zoals de 24 Hour Race voor fietskoeriers dat een alternatief bood voor de mainstream Giro. Via het blog weet Mediamatic op een onpretentieuze, maar doeltreffende manier in te pluggen op de subculturen als deze, waardoor ook na afloop van de tentoonstelling een schat aan (soms tamelijk obscure) achtergrondinformatie voor een breder publiek toegankelijk wordt gemaakt en gehouden.

R. Klanten, S. Ehmann (editors), 2010
240 pp, full color, engelstalig
Gebonden, softcover
Formaat 21 x 26 cm
Uitgave Die Gestalten Verlag, Berlin
ISBN 978-3-89955-284-3
Euro 35,-

May 1st, 2010
, Posted in Book Reviews