Black Gold, Green Paradise

Black Gold, Green Paradise
Text Harmen Liemburg (in Dutch) for Items 5/2011 Eindexamenspecial

Aniek Blijenberg (ArtEZ, graphic design) vond een manier om in één keer al het beelmateriaal op de websites van energiebedrijven Shell, BP en het russische Gazprom te downloaden. Een selektie van dit materiaal, grotendeels bestaand uit idyllische beelden van prachtige natuurgebieden, werd door haar geordend en vanaf 1975 langs een tijdslijn gezet. Het gecombineerde beeld van deze groene wereld doorsnijdt ze met beelden van de grootste olierampen van de afgelopen decennia.

Op een grafische manier laat Bleijenberg de olie ook overvloeien naar de andere pagina’s. De ‘schone’ beelden raken besmeurd en slibben letterlijk dicht met zwart, waardoor het geheel een onheilspellend en dreigend karakter krijgt. De optimistische bedrijfsslogans (‘A victory for fuel efficiency’; ‘Shaping the future of energy’; ‘Let’s go!’) klinken in deze context nog cynischer dan ze al waren. Een schone en groene wereld met genoeg betaalbare energie voor iedereen, het beeld waar de oliebedrijven het grote publiek zo graag in willen doen geloven, lijkt in Black Gold, Green Paradise héél ver weg.

September 15th, 2011
, Posted in Show Reviews