Po – Shinroh Ohtake

Po – Shinroh Ohtake & IDEA Poster Collection
Text (in Dutch) Harmen Liemburg for Items 2/2009

Shinroh Ohtake is een buitengewoon figuur in de hedendaagse kunstwereld van Japan. Zijn oeuvre omvat schilderijen, tekeningen, sculpturen, collages en de publicatie van kunstenaarsboeken. Daarnaast maakt hij muziek en schrijft hij. En dat alles in een constante, overweldigende kwaliteit en kwantiteit. Op zijn grote retrospectief Zen-Kei (japans voor ‘in volle omvang’) in het Museum of Modern Art in Tokyo, najaar 2006, was er voor het werk dat in Po is verzameld slecht een klein bijzaaltje in het museum gereserveerd.

Het betreft een serie posters die Ohtake as speciale insert voor het japanse IDEA magazine maakte van maart 1999 to januari 2002 en van mei 2003 tot november 2006. Met uitzondering van een paar reprodukties van bestaand werk, werden alle 85 posters speciaal voor het tijdschrift gemaakt. Kosten noch moeite werden gespaard om er iets bijzonders van te maken: 8 kleurendruk, fluo’s en metallics. Die rijkdom is in Po voor het merendeel in CMYK op kleinere schaal gereproduceerd, slechts hier en daar ondersteund door inzet van speciale materialen, maar dat mag de pret niet drukken. Net als een japanse reisgids, waar de reisbestemming tot in de details is verkend en voorbereid, is hier de herkomst van de verschillende onderdelen van het werk minitieus uitgepluisd, tot en met topografische kaartjes waarop de locaties van fotografie en tekeningen staan aangegeven. Voor de niet japanse geest hebben dergelijke gidsjes nog wel eens wat benauwend: niets, maar aan dan ook werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten.

Gelukkig is Po geen gids voor toeristen, maar een bijna psychedelische trip door tijd en ruimte. De minitieuze, aan het maniakale grenzende research (sowieso IDEA’s handelsmerk), levert ook voor hen die de japanse taal niet machtig zijn, veel op: het biedt de lezer de gelegenheid om bijna ín het hoofd van Ohtake te komen. Over de veelheid aan materialen en uitingsvormen zegt de kunstenaar zelf: “Ik heb twee belangrijke creatieve impulsen: de impuls om iets te maken vanuit de vormen en kleuren die uit mijzelf komen, en de impuls om dingen en tekeningen te maken vanuit de botsing tussen mijn innerlijk en de buitenwereld. Sommige vormen van visuele informatie fungeren als een soort ‘botsing tussen die twee werelden’, maar ik kan je niet vertellen wat ze precies gemeen hebben, ook al zou je ze voor me op een rijtje leggen. De enige verbinding die ik kan aanwijzen is dat al die brokjes informatie gerelateerd zijn aan mijn verlangen als individu om iets te creëeren.” Ondanks alle uitpluizerij blijft het mysterie van Ohtake’s werk tóch mooi bewaard.

Po – Shinroh Ohtake & IDEA Poster Collection
Seibundo Shinkosha Publishing Co. 2008
22.5 x 29.6 cm, 220 pagina, afbeeldingen in full color, paperback, gebonden met amerikaans stofomslag
ISBN 978 4 416 60722 0
Prijs € 58,-

April 5th, 2009
, Posted in Book Reviews