Russian Children’s Picture Books

Russian Children’s Picture Books in the 1920’s & 1930’s
Text (in Dutch) Harmen Liemburg for Items 1/2006

De revolutionaire omwentelingen in het Rusland van 1917 manifesteerden zich direct in kinderboeken, die zelfs in de meest barre en tragische omstandigheden gewoon werden gepubliceerd. De toepassing van de nieuwe compositorische stijl die was ontwikkeld door Russische Avantgarde kunstenaars, leidden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw tot extreem vernieuwende boekontwerpen. Bij het schrijven van de teksten wordt het niveau niet aangepast aan het jonge publiek. Het doel is om authentieke literatuur en poëzie te schrijven die ook de volwassen lezers aanspreekt. In de eerste decennia van Sovjet Rusland onstaan nieuwe genres in de kinderliteratuur. Eén van de opvallendste is die van het populaire wetenschapsboek, waarbij nieuwe uitvindingen als het vliegtuig en de gloeilamp worden voorgesteld als vermenselijkte en gunstige scheppingen.

Vanaf 1929 neemt de culturele repressie van het totalitaire regime toe, en na een zuivering van de volwassen literaire wereld is in 1936 die van het kinderboek aan de beurt. De hoogtijdagen van het nieuwe geïllustreerde Russische kinderboek duren daardoor slechts een jaar of vijftien. Dit boek verschijnt als catalogus bij een door Japan reizende tentoonstelling van een indertijd aangelegde privécollectie. De lezer die het Japans en Russisch niet machtig is, zal aanvankelijk als een kind alleen naar de grote hoeveelheid plaatjes kunnen kijken.

Ondanks het wat sombere kleurenpalet gaat van het getoonde werk nog steeds een enorme kracht uit. Het inventief gebruik van het papierwit (hier en daar door de tijd een beetje vergeeld) en overdruk maken het de moeite waard als studieobject voor geïnteresseerden in drukwerk en illustratie. Daar kunnen we in dit full color tijdperk nog een puntje aan zuigen… Het inleidende essay en alle feitelijke informatie zijn achterin het boek ook in het engels vertaald.

Russian Children’s Picture Books in the 1920’s & 1930’s
Tankosha Publishing Co., 2004,
Paperback, 229 pp, illustraties in kleur, Japans-/ Engelstalige uitgave, Euro 28,45
ISBN 4473031667
Import Idea Books Amsterdam (Idea code 04455)

January 15th, 2005
, Posted in Book Reviews